Narodni lek...
NARODNI LEKAR
biljka-lekovita
Efikasno čisti krv, sprečava upale i podstiče izbacivanje štetnih
materija i kamena iz bubrega. Mladi listovi po ukusu podsećaju na
spanać, ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C.
Za koprivu (Urtica dioica) znaju svi, a većina je zaobilazi u širokom
luku jer žari kožu i izaziva plikove. Međutim, veoma je cenjena zbog
lekovitih svojstava, koja je savremena
medicina dokazala. Prirodan je lek za malokrvnost, opadanje kose,
reumatizam i oboljenja zglobova, groznicu, čir na želucu, nesanicu,
nervozu…
Veoma je rasprostranjena i raste kao korov u baštama,
pored ograda, puteva… U proleće se bere lišće, od proleća do jeseni se
vadi korenje, dok se seme uzima isključivo u avgustu.
Ima
visoku vitaminsku vrednost, pa je preporučuju u ishrani. Sadrži mnogo
belančevina, ugljenih hidrata, masti, a od minerala kalcijum, fosfor,
gvožđe, magnezijum, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantotensku
kiselinu, lecitin, tanin. Ima više vitamina C i A od većine kultivisanih
biljaka, ali na našoj trpezi nije dovoljno zastupljena.
Kopriva je savršen čistač krvi, sprečava upale i podstiče izbacivanje
štetnih materija iz organizma. Bogata je hlorofilom koji pomaže da se
obnove oštećene ćelije i poboljšava snabdevanje mozga kisonikom. Idealna
je namirnica za proleće, mladi listovi po ukusu podsećaju na spanać,
ali sadrže pet puta više kalcijuma i šest puta više vitamina C. Semenke
imaju aromu koštunjavog voća, koja postaje intenzivnija kada se isprže.
Cvetovi se takođe koriste za jelo i vrlo su aromatični. Sveže listove je
najbolje spremati kao spanać, a osušeni se koriste kao začin ili za
čaj. Vlakna koja žare, uništavaju se blanširanjem u vodi, a ubrani
vrhovi se prelivaju vrelom vodom.
Zbog izuzetnog kvaliteta,
bečki lekar Bankhofer preporučuje supu, pire, pastu verde i čaj od
koprive. Listovi ove biljke mogu da se dodaju u razna variva, čorbe,
salate, pošto se prethodno preliju vrelom vodom da ne izgube hranljiva dejstva.
Латински назив за коприву није тај који си написао. Није лоше да исправиш грешку. Јесте да је у питању само једно слово вишак, али ...
Autor herba — 14 Mar 2015, 18:32
Хвала најлепше на увиђеној грешци. Послушаћу Ваш савет и исправићу. Срдачан поздрав :)
Autor milosh273 — 14 Mar 2015, 21:43