Ако нисте знали од сада обавезно пробајте!
ВРАЊАНСКИ ПРОПЕЋ
Први пут кад сам пробао ову питу одушевио сам се колико је лепа и укусна. Ево након дужег времена желим са Вама да поделим рецепт и искрено је препоручим свима.
750 g брашна
мало соли
мало свежег квасца ( 1/3 коцке )
300 ml млаке воде
2 средња парчета сира
3- 4 јаја
100 g масти
150 ml уља
1. Брашно, со, квасац замесити са водом. Тесто лепо умутити, да није ни превише меко, а ни тврдо. Тесто поделити на 7 једнаких лоптица и сваку развући у величини средње тацне. Корице премазати са отопљеном машћу која је помешана са уљем, 5 корица спојити, ређати једну преко друге, и две преостале спојити.
2. Фил: У једној мањој посуди измрвити парче сира, а у другој посуди помешати друго парче сира са јајима. Развући оклагијом, прво велику кору од 5 спојених корица и ставити је у подмашћеном плеху.
3. Кору попрскати машћу и уљем, затим нанети на кору измрвљен сир, опет попрскати кору. Преко тога ставити другу кору, коју сте развили у величини самог плеха, попрскајте је и нанесите равномерно фил са јајима и сиром и преко је опет попрскајте, машћу и уљем.
4. Крајеве доње постављене коре, наместите у виду хармонике, одозго опет попрскајте машћу и уљем и одмах пеците у претходно загрејаној пећници на 180 степени.
ПРИЈАТНО!
Баке и мајке из врањског краја знају најбоље о овоме!
3 Komentari |
0 Trekbekovi